Doç. Dr. AYHAN DAĞ
Sağlık Bilimleri Yüksekokulu
E-posta
adag@ciu.edu.tr
Telefon numarası
+90 392 671 11 11
Dahili
2273
Ofis
CU211
Diğer bilgiler
Öz geçmiş
Öğrenim Durumu
- Hacettepe University Nutrition and Dietetics (Doktora, 1999)
- Hacettepe University Nutrition and Dietetics (Yüksek Lisans, 1995)
- Hacettepe University Nutrition and Dietetics (Lisans, 1980)
Yayınlar
Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler (SCI,SSCI,Arts and Humanities)
- Dağ A. Assessment of Microbiological Quality of Ready-to-Eat Foods in Institutions Providing Mass Feeding, Progr in Nutr. Vol.22 N.1 - 2020. P.68-74. DOI: 10.23751 / pn.v22i1.8243 - 2020
- Dağ A., Merdol T., Standardizing The Recipes Mainly Used In The Menus Of Commercially Operating Institutional Food Services: Their Nutritional Values And Cost Analysis, Progr in Nutr. Vol.22 N.1 - 2020. P.48-57. DOI is: 10.23751/pn.v22i1.8110. - 2020
- Kalyoncu ZB, Merdol TK., Yıldırım G., Cetiner O., Gunesliol B., Dag A., Adalı T. Domestic Cooking, BMI, and Factors Determining Women’s Involvement - TDHS - 2013 Study Findings. Annals of Nutrition and Metabolism. Volume:76, Issue:1, April 2020, Pages. 98-100. - 2020
- Dağ A., Çakır B., Nişancı F., Türkmen A. E. General Profile and Job Satisfaction of Turkish Dietitians. Progr. in Nutr. Vol. 21 - N. 3 - September 2019. p.531-536. ISSN 1129-8723. DOI: 10.23751 / pn.v21i3.7792. - 2019
Yazılan ulusal kitaplar veya kitaplarda bölümler
- Dağ A. Menü analizinde yeni yaklaşımlar. Toplu Beslenme Hizmetleri: Sorunlar ve Güncel Yaklaşımlar. Beyhan Y, editör. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; Online ISBN: 978-625-401-019-4. 2020. p.18-24. - 2020
- Dağ A. Üretimde kalite sorunu: Yemek tarifelerinin/ reçetelerinin standardizasyonu. Toplu Beslenme Hizmetleri: Sorunlar ve Güncel Yaklaşımlar. Beyhan Y, editör. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; Online ISBN: 978-625-401-019-4. 2020. p.25-31. - 2020
- Dağ A. Sağlık açısından magnezyumun önemi. Mercanlıgil SM, editör. Sağlıkta, Hastalıklarda ve Özel Durumlarda Magnezyum. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.1-6. - 2020
- Temel Beslenme ve Diyetetik, Toplu Beslenme Servisi Yapılan Kurumlarda Diyetisyenin Görev ve Sorumlulukları, Güneş Tıp Kitapevleri, Ankara, 2015 - 2015
- Beslenme ve Diyetetik Güncel Konular-2, Nanoteknolojinin Gıdalara Uygulanması ve sağlık Üzerine Olası etkileri, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara 2015 - 2015
- Diyetisyen El Kitabı Enteral ve Parenteral Nütrisyon, Günümüz Koşullarında Beslenme Desteği, İstanbul Nobel Tıp Kitapevleri, Mart 2014 - 2014
- Genel Beslenme, Menü Planlama ve Standart Yemek Tarifesi Kullanımı, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını; Yayın No:2786, Saray Matbaacılık 2013 - 2013
- Hastalıklarda Diyet Tedavisi, Mercanlıgil, M. S., Dağ, A. İstanbul, Yelken Basım Evi Aralık 2013 - 2013
- Her Yönüyle Obezite; Önleme ve Tedavi Yöntemleri, Arslan, P., Dağ, A., Türkmen, A. E. İstanbul, Cem Ofset, 2012 - 2012
- Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Hijyen ve Maliyet Kontrolü, Meteksan Yayınevi, Ankara, Mart 2006 - 2006
- Sanitasyon ve Hijyen Eğitimi Rehberi, Ankara, Nisan 2003, Hatipoğlu Yayınevi - 2003
Ulusal hakemli dergilerde yayınlanan makaleler
- Dağ A. Lefkoşa bölgesinde yaşayan yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıkları ve beslenme durumlarının saptanması. Bes Diy Derg 2019;47(2):50-60 . - 2019
- Dağ A. Türkiye Klinikleri, Klinik Beslenmede İmmüno Beslenme. Cilt 2, Sayı 2, Yıl 2016, (101-105) 2016. - 2016
- Dağ A. Beslenme ve Diyet Dergisi, Nanoteknolinin Gıdalara Uygulanması ve Sağlık Üzerine Etkisi; Cilt 42, Sayı 2014, 2 (168-174), 2014. - 2014
- Dağ A., Merdol T. Beslenme ve Diyet Dergisi, Toplu Beslenme Servislerinde Çalışan Personel İçin Geliştirilen Hijyen Eğitim Programının Bilgi Tutum ve Davranışlara Etkisi, Bes Diy Derg 1999; Cilt 28, Sayı 1, (47-51). - 1999
Uluslararası diğer hakemli dergilerde yayınlanan makaleler
- Evaluation of The Hygiene Knowledge Levels of the Personnel Working in The Mass Nutrition Systems. Internatioanal Peer-Reviewed Journal Of Nutrition Research Issue 15, 2019. p. 48-79. Doi: 10.17362/DBHAD.2019.15.3 - 2019
Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler
- Kalyoncu ZB, Merdol TK., Yıldırım G., Cetiner O., Gunesliol B., Dag A., Adalı T. Domestic Cooking, BMI, and Factors Determining Women’s Involvement – TDHS - 2013 Study Findings. 12th European Federation of the Association of Dietitians (EFAD) Conference. November 1-2, 2019, Berlin, Germany. Ann Nutr Metab p.11-13. DOI: 10.1159/000505528 - 2019
- IX. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Diyetisyenlikte Branşlaşma, Toplu Beslenme Sistemleri Diyetisyenliği, 02-05 Nisan 2014 Sheraton, Ankara - 2014
- VII. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen ve Sanitasyon, Hilton, İstanbul, 14-18 Nisan 2011 - 2011
- V. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Toplu Beslenme Yapılan Kurum Menülerinde Yer alan Yemek tarifelerinin Standartlaştırılması Besin değerlerinin Hesaplanması ve Maliyet Analizlerinin Yapılması, (174) 12-15 Nisan 2006 Ankara - 2006
- III. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 2000'li Yıllara Girerken Toplu Beslenme Sektörü Sorunlar ve Çözümler Workshop, Ankara, 15 Nisan 2000 - 2000
Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler
- Dağ A. Hastalıklarda Nütrisyonda Güncel Konular Sempozyumu III, Diyetisyenlik Mesleğinin Dünü Bugünü ve Yarını. 1-2 Kasım 2019 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane EAH. - 2019
- Dağ A. Hastalıklarda Nütrisyonda Güncel Konular Sempozyumu II, Toplu Beslenme Hizmetlerinin Obezitenin Önlenmesindeki Etkinliği; Nedir? Ne Değildir? 19-20 Ekim 2018 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane EAH. - 2018
- Dağ A. Hastalıklarda Nütrisyonda Güncel Konular Sempozyumu I, Benim Adım Etik, Yarat Beni, Kullan Beni, Yaşat Beni: Beslenme ve Diyetetik ’de Etiğe Uyan Nedir? Ne Değildir? 13-14 Ekim 2017 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane EAH. - 2017
- Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Günleri V. Mezuniyet Sonrası Eğitim Kursu, Beslenme ve Diyetetik Öğretiminde Olmazsa Olmaz Ders Programı ve Diyetisyenliğe Giden Yolda Minumum Kriterler, 25-27 Haziran 2015, Ankara - 2015
- Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Günleri V. Mezuniyet Sonrası Eğitim Kursu, Satın Alma Sürecinde Risk Yönetimi, 25-27 Haziran 2015, Ankara - 2015
- İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali, Yaşam Kalitesi ve Sağlık, 9-11 Şubat 2012, İstanbul - 2012
- Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Günleri III. Mezuniyet Sonrası Eğitim Kursu, Besin Güvenliğinin Sağlanmasında HACCP/ISO2200 Yaklaşımı, 22-25 Haziran 2011, Ankara - 2011
- Toplu Beslenme Sistemleri Sempozyumu, Toplu Beslenme Sistemleri (TBS) Yönetimi, TBS Diyetisyenliği Kafeterya Yöneticiliği Uygulamaları, Kıbrıs, Girne, 3-6 Haziran 2010 - 2010
- 2000'li Yıllarda TSK'nde Beslenme ve Kontrol Sistemleri Sempozyumu, Toplu Beslenme Servislerinde Çalışan Personel İçin Geliştirilen Hijyen Eğitim Programının Bilgi Tutum ve Davranışlara Etkisi, T.C. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Levazım Maliye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Dergisi, (20 - 24), 1999 - 1999
- XIX. Diabet Günleri Gençlik ve Beslenme Kongresi, Amatör Genç Sporcuların Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Diabet yıllığı, (202 - 209) 1985 - 1985
Yazılan uluslararası kitaplar veya kitaplarda bölümler
- Diyetisyen El Kitabı Enteral ve Parenteral Nütrisyon, Çeviri, Çeviri Editörleri; Besler, H. T., İnanç, N., Dağ, A. İstanbul Nobel Tıp Kitapevleri, Mart 2014 - 2014
Yönetilen Tezler
Yönetilen Yüksek Lisans Tezleri
- Cansu Apaçi: Lefkoşa Bölgesinde Yaşayan, Çalışan ve Çalışmayan Yetişkin Kadınların Beslenme Alışkanlıkları, Tutum, Davranış ve Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi (Tamamlandı).
- Leman Büşra Zorşahin: Üniversite Öğrencilerinin Gıda Etiketi Okuma Alışkanlığı, Beslenme ve Gıda Bilgi Düzeyleri İle Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi (Tamamlandı).
- Hande Arslan: Girne Bölgesindeki İlkokul Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi (Tamamlandı).
- İlknur Sönmez: Hastanelerde Servis Edilen Rejim 3 Yemeklerinin Beğenilmelerini Etkileyen Faktörler ve Atık Miktarlarının Saptanması (Devam Ediyor).
- Doğukan Kaymak: Yetişkin Bireylerin Besin Tüketim Alışkanlıklarının Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi (Devam Ediyor).
- Aliye Özören: Yetişkin Bireylerin Sezgisel Beslenme ve Yeme Farkındalıklarının Değerlendirilmesi (Devam Ediyor).
Yönetilen Doktora Tezleri
- Güzin Tümer: Yoğun bakımda izlenen 32 gebelik haftasından önce doğmuş prematürelerde klinik sonuçlar omega-3 yağ asidi eklenmesi ile iyileştirilebilir mi? (Devam Ediyor).
Projeler
- Sağlık Bakanlığı Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Ulusal Menü Rehberi Çalıştayı
- TÜBİTAK Ulusal Gıda Ar-Ge ve Yenilik Stratejisi Çalışma Grubu, 2014
- Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Beslenme ve Gıda Danışma Komitesi, Toplu Beslenme Sistemleri Çalışma Grubu Üyesi (2006-2012)
Çalışma Alanları
- Toplu Beslenme Sistemleri
- Gıda Kontrolü ve Mevzuatı
- Menü Planlama
- Maliyet Analizi ve Kontrolü
- Hijyen ve Sanitasyon