Sağlık Bilimleri Fakültesi

Beslenme ve Diyetetik

Süre 4 Yıl
Başvur
UKÜ Beslenme ve Diyetetik 1 UKÜ Beslenme ve Diyetetik 2 UKÜ Beslenme ve Diyetetik 3

Bölüm Hakkında

Beslenme ve Diyetetik Bölümünün amacı; sağlığın korunmasında, hastalıkların iyileştirilmesinde, toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleştirilmesinde, insan gücü yetiştirerek, bu alanda çalışmalar ve araştırmalar yaparak toplumsal katkı sağlamaktır.

Bölümüm eğitim ve öğretim programının ilk aşamasında; temel bilimler, sağlık ve idari bilimler, ikinci aşamada ise diyet tedavisi, yiyecek-içecek sistemleri yönetimi, özel durumlarda beslenme ve toplum beslenmesi gibi alanlara ait dersler yer almaktadır. Sınıftaki teorik öğretim ve laboratuvar uygulamalarına ek olarak öğrenciler, dönem projeleri, toplum sağlığı stajı, sektör-üniversite iş birliği içinde yapılan işbaşı eğitimleri ile bilgilerini pekiştirmektedirler. Öğrenciler, yetişkin ve çocuk hastanelerinde klinik stajı, yiyecek-içecek hizmeti veren kurumlarda (yemek fabrikaları, okullar, resmî kurumlar gibi) kurum stajı, özel veya üniversite/devlet hastanelerinde yapmaktadır.

Öğrenciler, 4 yıllık eğitimlerini başarı ile tamamladıktan sonra "Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması" ile "Diyetisyen" unvanı almaya hak kazanırlar.

Misyon

Uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun; yaşam boyu bilgi, beceri ve yenilikçi değerlerle birlikte toplumun yeterli ve dengeli beslenme ile sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla, öğrenci merkezli, multidisipliner çalışma anlayışı ile bilim ve teknolojiye dayalı, eğitim-öğretim, araştırma ve danışmanlık hizmetleri sunacak diyetisyen yetiştirmek.

Vizyon

Sunduğu çağdaş eğitim ile yetiştirdiği, etik değerlere bağlı, kaliteli ve donamlı mezunlarla, yaptığı bilimsel araştırmalar ile toplum sağlığının geliştirilmesi için katlı sağlayan ulusal ve uluslararası tanınırlığa sahip bir bölüm olmaktır.

Eğitim Olanakları

Diyetisyenlik mesleği ilgili kanunda sağlık meslek mensubu olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle öğrenciler eğitimleri; çağdaş sağlık hizmeti ihtiyaçlarını karşılayabilecek, bilgi, beceri ve tutumlarla donatılmış olarak, sağlık sorunlarını takım anlayışı içinde çalışarak çözebilecek şekilde, evrensel niteliklere göre planlanmaktadır.

Öğrencilerin eğitimlerinde öğrendiklerini destekledikleri laboratuvar ve staj olanakları büyük önem taşımaktadır. Eğitim ve öğretim programında öğrenciler, teorik eğitimlerinden edindikleri bilgileri, beslenme ilkeleri, antropometri, besin kimyası ve mikrobiyoloji ve tıbbi biyoloji laboratuvarlarında uygulamalarıyla desteklemektedirler. Toplum sağlığı stajı ile öğrenciler sahada toplumun beslenme sorunlarının çözümüne katkı vermekte, toplumu doğru bilgilerle bilgilendiren ve bilinçlendiren süreçlerin içinde bulunmaktadır. Kurum ve hastane beslenme stajlarıyla da öğrenciler özel ve devlet hastanelerinde yetişkin, çocuk ve toplu beslenme sistemleri stajlarını yapmaktadırlar.

Anestezi, Fizyoterapi (önlisans), Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Hemşirelik, Hukuk, İlk ve Acil Yardım, Moleküler biyoloji ve Genetik, Okul Öncesi Öğretmenliği, Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet, Türk Dili ve Edebiyatı ve Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümleriyle ÇAP yapılmaktadır.

CIU Progression Programs Students

Akreditasyon ve Üyelikler

UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Akreditasyon Kurulu (SABAK) tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, 19 Mart 2021 – 30 Eylül 2023 tarihleri arasında 2 yıllık akreditasyon almaya hak kazandı. Akreditasyon süreci kapsamında SABAK’ın belirlediği ölçütler çerçevesinde iç ve dış paydaşların görüşlerine ve taleplerine uygun olarak program eğitim amaçlarında, müfredat ders programlarında ve ders içeriklerinde iyileştirme ile yenilikler yapıldı. Akreditasyon çalışmaları çerçevesinde öğretim elemanlarının akademik gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla halihazırda yapılan çeşitli etkinlikler ve seminerlerin artırılması, öğrenci memnuniyetinin yükseltilmesi, mezunların istihdam olanaklarının artırılması ve üniversiteler arası öğrenci ve öğretim elemanı değişimini kolaylaştırmak açısından büyük adımlar atılmaktadır. Beslenme ve Diyetetik akreditasyon belgesi için tıklayınız

Kariyer Alanları

Diyetisyen, beslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını başarıyla tamamlayıp, “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” alarak bu mesleği yapmaya ve uygulamaya hak kazanan sağlık profesyonelidir.

Beslenmenin; büyüme, gelişme, yaşam boyu sağlığın korunması, yaşam kalitesinin arttırılması ve sağlık sorunlarının tedavisinde önemi anlaşıldıkça, sağlık ekibinin önemli bir üyesi olan diyetisyenlere duyulan gereksinim de artmıştır.

Diyetisyenlerin Çalışma Alanları:
Yataklı ve ayaktan tedavi kurumları (özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri vb.), Toplu beslenme sistemleri (yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları vb.), Halk sağlığı hizmeti verilen kurumlar (Ana-çocuk sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, çocuk ve yaşlı bakımevleri, spor okulları vb.) Diyaliz Merkezleri Enteral-parenteral beslenme ekibinde, özel diyet polikliniklerinde, gıda sanayinde, halk sağlığı hizmetlerinde; ana çocuk sağlığı merkezleri, aile sağlık merkezleri, yaşlı bakım merkezlerinde, spor merkezlerinde, eğitim ve araştırma kurumlarında araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermektedirler.

İletişim

Sağlık Bilimleri Fakültesi
Çevik Uraz Merkezi, CU206
Tel: +90 392 671 1111 Dahili: 2251
Fakülte E-posta: secretary-fhs@ciu.edu.tr
Bölüm Başkanı: Yrd. Doç. Dr. Nazife HÜRER
Bölüm Başkanı E-posta: nhurer@ciu.edu.tr